ZOEKEN:
A-live Music Movies japanorama gadgets fashion
A-list 2008: Architectuur

  Als er één event in 2008 iets (zeg maar ‘veel’) heeft gedaan voor de architectuur, dan is het wel de Olympische Spelen in Beijing, afgelopen zomer. Maar liefst 2 gebouwen, respectievelijk van mijn favorieten Herzog & De Meuron en Rem Koolhaas, haalden de Asfaltkonijn A-List. Het blijft balen dat ik net een jaar te vroeg ter plekke was om deze pareltjes in voltooide versie te spotten (het Olympisch park werd met man en macht, maar vooral met halfautomatische geweren, bewaakt tijdens de zomer van 2007). Daarnaast vergaapten we ons in 2008 vooral aan spectaculaire ontwerpen voor astronomisch dure gebouwen in Dubai, waarvan er helaas nog niet veel gerealiseerd zijn. Dus lees verder voor onze hoogsteigen top 10 van gerealiseerde gebouwen in 2008.

Het vogelnest in Beijing. Herzog & De Meuron (daarvoor o.a. bekend van hun Prada shop in Tokyo) schoot de hoofdvogel af, en mocht loco gaan in het ontwerp voor het Olympisch Stadion. Door budgetproblemen werden enkele nifty features (zoals een openschuivend dak) geskipt, maar het resultaat oogt nog steeds superb. Het gebouw vervangt Mao op een limited edition reeks Yuan-briefjes, en is ondertussen zowat het nationale symbool van de Chinese groei/bouwwoede/kapitalisering/..

Sinds Yorn Utzon zijn operagebouw in Sidney neerzette, weten alle steden wat een operagebouw kan doen om een stad op de kaart te zetten. Oslo springt nu ook op de kar, met een sneeuwwit muziekpaleis van Snohetta. Het gebouw lijkt door een aardverschuiving uit de grond getild, en de schuine vlakken bieden een aanloop naar een uitkijkpunt op het dak. By the way: het ontwerp is op maat gemaakt voor skaters. Brilliant.

Hun naam is nog niet zo bekend, maar BIG, oftewel Bjarke Ingels Group is goed bezig om z’n naam waar te maken. Dit Deens bureau leverde al puik werk af in eigen land, en blijft wedstrijden winnen met gewaagde, maar steeds gefundeerde ontwerpen.

Het Antwerpse architectenduo Sculp(IT) werd in een keer wereldberoemd met hun ‘live/work space’ in Antwerpen. Op een ruimte van 2,4 meter breed en een goeie 5 meter lang (in het ‘red light district’, nota bene), bouwden ze een hypertransparante woning met staal en glas, waarbij elk verdiep ’s nachts in een andere kleur baadt. Hilarische feature: het bad op het dak.

Rem Koolhaas did it again: spelen met onwaarschijnlijk grote overkragingen. Hij legt de lat nog hoger met dit staaltje ingenieurskunst (met dank aan de burgi’s van Arup), als hoofdkantoor voor de Chinese staatstelevisie. Ik ben persoonlijk niet overtuigd van de lijnen op de gevel, maar werken in het ‘zwevende’ gedeelte zou me zoiezo iets ‘doen’.

De Japanners van SANAA zijn druk bezig met internationaal door te breken. Ik was redelijk impressed door hun Zolverrein school in Duitsland (uitermate minimal), en ook dit “New Museum’ lijkt bijna surreëel clean (de bovenstaande foto had een maquette of 3D render kunnen zijn).

Madrid begint stilaan interessant te worden voor architectuur lovers: na het Caixa Forum van Herzog & De Meuron en de Mirador woonblok van MVRDV, is er nu een bijzonder boeiend woonproject van DosMasUno Arquitectos.

Belgen die goed bezig zijn in het buitenland: Buro 2. Ze haalden (na een wedstrijd) een gigantische opdracht binnen voor een congrescentrum in Guangzhou (China).

Niet mijn stijl, maar wél op en top BMW: de BMW Welt in München, van Coop Himmelb(l)au (hebt u ‘m?). Megabangelijkspacy is een understatement.

Bekend geworden alleen al door de ‘Architecture of the Day’ application op Facebook: de Leonardo Glass Cube, gebouwd als eyecatcher voor de Glaskoch cooperation, u ongetwijfeld bekend van hun ‘Leonardo’ designvazen en andere glazen gadgets. Architectuur, interieurarchitectuur, grafische vormgeving en landschapsarchitectuur, samengesmolten tot één smooth geheel.

Voila. Als uitsmijter geef ik u nog 2 gebouwen mee waar ik amper op kan wachten om ze gerealiseerd te zien: de Paris Pyramid van H&DM (striking!), en het Gwanggyo Power Center van MVRDV in Seoul (dat het concept groendaken naar een hoger niveau gaat tillen).

-
  • Urban Stencils
  • Zeer cool werk van kunstenaar "Evol", die street-art gewijs stedelijke objecten of muren inpakt met stencils, stickers of prints, om zo optische illusies te creëeren, waarbij-ie vooral speelt met schaal. ...
  • Freddy in the Sky.
  • Jaja, Sh3ll4c, bedank ons maar voor die gigantische guerrilla marketing campagne ;-)...
Reacties
Asfaltkonijn » A-list 2009: Architectuur:
gravatar

[…] zoals vorig jaar blik ik graag even met u terug op 2009 in de architectuurscene. Waar we we ons in 2008 konden vergapen aan spectaculaire gebouwen in Beijing voor de Olympische Spelen, en iedereen […]


30-12-2009 18:41:24

Naam:*

E-mail:*

Website:

velden met * zijn vereist.
Reactie:

Wie wint de Tour de France?
  • Add an Answer

View Results
1 = Added by a guest